French Dragoons Italeri 6015

40,00 zł
Brutto
Dostawa w ciągu 2-4 dni

French Dragoons Italeri 6015 1:72

Ilość
Add to wishlist
Ostatnie sztuki w magazynie

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

Gwarancja bezpiecznej płatności

W dobie wojen rewolucyjnych (1792-1799) oraz - zwłaszcza - w okresie napoleońskim (1799-1815) Francja posiadała prawdopodobnie najsprawniejszą machinę wojenną na Starym Kontynencie, która nieomal doprowadziła do jej trwałej hegemonii nad Europą. Truizmem będzie stwierdzenie, że kluczowym elementem owej machiny była francuska armia. W tejże natomiast armii bardzo istotną rolę odgrywała kawaleria. W jej szeregach sporą rolę odgrywały regimenty dragonów, która to formacja kawaleryjska była i jest nadal uważana za powstałą we Francji w okresie rządów Henryka IV (1589-1610). Krótko przed wybuchem Wielkiej Rewolucji liczba ich pułków wynosiła 18, by wzrosnąć w toku wojen rewolucyjnych. W 1803 r. Napoleon – jeszcze jako I Konsul – podniósł liczbę regimentów dragonów do 30, ale w 1811 r. przekształcił 6 regimentów dragońskich w jednostki lansjerów. W 1815 r. w armii francuskiej znajdowało się tylko 15 regimentów dragonów. Warto dodać, że od 1803 r. regiment dragonów liczył ok. 720 żołnierzy i oficerów. Po 1803 r. kaski dragonów były bardzo podobne do kirasjerskich, za wyjątkiem oficerów, którzy nosili hełmy a la Minerve. Kurtki mundurowe w kształcie surdutów były zawsze zielone – niezależnie od pułku. Mundury dopełniały skórzane spodnie oraz buty. Podstawową bronią był karabin AN IX z bagnetem kalibry 17,5 mm, a zatem taki sam jakiego używali woltyżerowie francuscy. Dodatkowo dragoni otrzymywali parę pistoletów wz. 1763 oraz pałasze różnych wzorów, np. AN IV, AN IX czy AN XI. Do najlepszych dowódców tej formacji można zaliczyć np. gen. Colberta, który odznaczył się zwłaszcza pod Austerlitz (1805) oraz Iławą Pruską (1807) czy generała d’Hilliers, który służył w latach 1809-1811 w Hiszpanii. 

Specyficzne kody

EAN13
8001283860154

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny, jeżeli tego nie akceptujesz, opuść ją.